Cereale integrale vs. cereale rafinate

Cum alegem si de ce alegem?

Suntem atat de obisnuiti sa consumam faina alba si tot ceea ce se produce din acesta pulbere imaculata incat greu ne mobilizam sa ne schimbam preferinta. Care ar fi motivele pentru care nu facem tranzitia de la cereale rafinate la cereale integrale?

37215660_10212694233218377_181503741675962368_n

  1. Pretul?

Doresc sa cred ca acesta este ultimul aspect pe care il luam in considerare cand vine vorba de dieta noastra. Diferenta intre pretul produselor din cereale/faina rafinata si cele integrale este mica astfel incat in economia bugetului nostru cu siguranta putem gasi costuri pe care sa le reducem pentru a ne permite sa beneficiem de ceea ce este mai sanatos.

  1. Lenea de a face schimbarea si comoditatea de a folosi mereu aceleasi produse?

Aceste argumente sunt plauzibile avand in vedere ca in cultura noastra culinara noi nu am fost educati sa gatim cu produse din cereale integrale. Cati dintre noi am preferat in copilarie painea din faina integrala, din secara sau cu adaus de seminte? Putini, as zice eu, mai ales pentru generatiile crescute inaintea aniilor 2000. Luandu-ma ca si exemplu, as spune ca mereu preferam pastele albe, moi, putini mai dulci la gust si mereu evitam pastele din grau integral care se fierbeau mai greu si care erau putin mai dure ca si consistenta. Nu mai zic de variantele de paine….cand aveam in casa paine din secara era un chin. Ce gust mai aveau vinetele cu paine si rosi, cand secara avea un gust atat de pregnant? Ma gandesc ca multi au fost si inca sunt la fel.

DSC_0008

  1. Lipsa de interes in ceea ce priveste nutritia noastra?

Un alt punct la care suntem pe plus ‘negativ’. Suntem putin interesati de ceea ce mancam si de conceptul care recomanda ca toate caloriile pe care le consumam intr-o zi sa fie complet transpuse in macro si micronutrienti. Teoretic 100% din kcal consumate intr-o zi ar trebui sa satisfaca 100% nevoile nutritionale ale noastre. Caloric va anunt de pe acum ca produsele din cereale rafinate sunt echivalente cu cele din cereale integrale, insa din punct de vedere nutritional diferentele sunt enorme. Vedeti si in poza atasata ca cerealele integrale contin si fribe, fosfor, zinc, magneziu si multe altele.

2018-15-07-19-28-17

  1. Lipsa de cunostiinte legate de plusul de valoare pe care il au cerealele integrale?

Raspunsul aceasta vine in completarea celui de mai sus. Trebuie sa o luam de la inceput si sa vorbim putin de ‘anatomia’ bobului de cereala. Cereala integrala contine cortexul (coaja cerealei) si miezul germinativ. Acestea sunt cele care aduc plusul de valoare si care furnizeaza fibrele alimentare pe care le mentionam mereu ca fiind cele mai importante pentru prevenirea constipatiei….sa nu mai zic de faptul ca scad riscul de boli cardio-vasculare, diabet zaharat si cancer de colon. In continuare sa vorbim de grupa vitaminelor: familia vitaminelor B si vitamina fertilitatii E se gasesc atat in cortex, cat si in miez. Mineralele care se gasesc in cortex: fier, calciu, magneziu, fosfor si pe care organismul nostru le foloseste in toate procesele sale. Proteine?…da si de alea avem in cortexul cerealelor. Acizi grasi nesaturati?….si de aia avem tot in cortex. Deja am enumerate cateva argumente care ar trebui sa ne determine sa alegem cerealele si produsele din cereale integrale. Totul tine de respectul pe care noi il avem fata de corpul nostru. Dorim sa fim sanatosi? Atunci trebuie sa facem alegeri corecte, iar sub poza atasata exista un link pe care il puteti accesa astfel incat sa vedeti toate LIPSURILE cerealelor rafinate.

DSC_0016Cereale rafinate

  1. Nu imi place gustul painii din faina integrala si nu stiu cum sa gatesc produsele din faina integrala!!!

Argumentul acesta nu il accept absolut deloc. Totul tine de autoeducarea gustului. Poate pentru inceput gustul painii din faina integrala ni se va parea aparte, insa daca consumam aceasi paine si azi si maine si peste 1 saptamana, va asigur ca ne vom obisnui cu noua varianta de aliment. Cum gatesc cu produsele din faina integrala? Exact ca si cu cele simple….asa ca nu exista nici o scuza pentru a nu folosi produsele din cereale integrale.

DSC_0003

Concluzia finala cred ca este de la sine inteleasa. Alegem cerealele integrale, ne educam sa consumam aceste produse si astfel vom face diferenta pentru sanatatea organismului nostru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s